Mataró Notícies

Cap d'any a la feina

Cap d'any a la feina

Cristina Salad

La nit de cap d’any és una festivitat que es sol celebrar amb família o amb amics. Hi ha molts professionals, però, que aquesta nit rebran el 2016 a la feina perquè treballen en serveis que han d’estar de guàrdia les 24 hores del dia. Son bombers, sanitaris, policia que han d’estar alerta perquè les urgències poden passar en qualsevol moment.

Tot i que aquesta nit la passin lluny de les seves famílies, aquests professionals no renuncien al ritus més protocolari de cada 31 de desembre: les campanades i els 12 grans de raïm per rebre el nou any. Això si, no sempre pot ser en el mateix moment en el que el rellotge marqui el punt de la mitjanit. I és que les urgències no entenen d’hores i tradicions. Una situació en la que ja s’han trobat altres anys, l’agent dels Mossos d’Esquadra Montse Mena, Pep Bassa, metge del servei d’urgències de l’hospital de Mataró i també el cap del Parc de Bombers de Mataró, Joan Carles Romero. De fet, Romero recorda que a causa d’una situació d’emergència les dotze campanades es van haver d’endarrerir fins a les 7 del matí.

Abans però de menjar-se el raïm per entrar amb bon peu al nou any, cal començar la nit amb un bon sopar. Com a moltes taules aquesta propera nit, al seu menú no faltaran les truites de patates, les gambes o el marisc, les coques torrons i neules en seran les postres i tot regat amb aigua o refrescos. De tota manera, el que serà més difícil és que el personal de guàrdia es puguin seure tots junts a sopar.

Com per a qualsevol persona, passar una nit com aquesta lluny de les seves famílies és el més difícil de treballar el 31 de desembre. Admeten que quan van triar aquesta professió sabien que els tocaria treballar en dates assenyalades, però que costa més quan tenen fills petits. Tot i així, asseguren que tant ells com les seves famílies ja estan acostumats a aquestes absències.
Com dèiem, les urgències no entenen d’horaris i la nit del 31 de desembre no n’està exempta. Aquests tres professionals que treballen en serveis d’emergències asseguren que el volum de feina i el tipus de serveis és molt similar a altres nits. Especialment a revetlles com la de Sant Joan. La feina davalla entre les 10 i les 12 de la nit, hores de reunir-se a sopar, però durant la matinada s’acostuma a produir un repunt assistencial.

Els serveis d’emergències no són els únics que treballen aquesta nit. Restaurants, discoteques, sales de festes també reben l’any en hora punta de feina. Un altre d’aquests casos és el de les benzineres. Les que tenen personal nocturn romanen obertes, amb la màxima seguretat que requereix aquest horari. L’Andreu és l’encarregat d’una benzinera de Mataró i assegura que aquesta nit estarà sol i no hi haurà altres treballadors que l’acompanyin durant la nit del 31, tot i així, confessa que sol menjar els 12 grans de raïm igualment. El més difícil, també per a ell, és estar lluny de la família.

 

I la resta de la població? Com passa i com celebra el 31 de desembre?

Hem sortit al carrer a preguntar a diversos mataronins com celebraran el cap d’any. Podem veure que hi ha diferencies generacionals; mentre la gent gran i de mitjana edat a qui hem preguntat sol preferir passar-lo amb la família, la gent més jove tendeix a voler sortir de festa amb els amics, tot i que convé destacar que tampoc volen sacrificar els sopars familiars.
Un dels elements més atractius d’aquesta festa són, com bé sabem, els àpats. L’opció més tradicional és el marisc, encara que també hi ha qui opta per altres menjars. Així ens en parlaven els entrevistats.

En general, els mataronins a qui hem preguntat ens asseguren que els hi agrada aquesta festivitat i que respecten les tradicions com el sopar i els 12 grans de raïm. Tanmateix, també hem trobat forces persones que critiquen el caràcter consumista que ha adquirit el cap d’any darrerament.

D’altra banda, molts dels enquestats ens han confessat que solen establir-se propòsits per l’any nou, encara que sovint no s’acabin complint. Alguns dels més clàssics són deixar de fumar, encara que també hi ha qui ens ha comentat que vol rendir més a la feina i qui ens ha dit que el més important és viure i gaudir del moment.

Finalment, quan hem preguntat què esperen de l’any nou els mataronins en qüestió han respost que esperen que la situació econòmica i social actual millori i que l’atur es redueixi. Podem escoltar algunes de les opinions.

La propera mitjanit, tots, d’una manera o una altra brindaran pel 2016.
 

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 16:50
10 mitjans aeris i 30 terrestres dels Bombers de la Generalitat treballen en l’incendi de Teià, al Maresme, que ja ha afectat 7 hectàrees. No s’ha evacuat cap veí, però sí s’ha recomanat el...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 16:25
A les 5 de la tarda obre la botiga física de les Santes, que estrena nova ubicació i s’instal·la a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró. Avui estarà oberta fins a dos quarts de 9 del vespre....

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 15:04
L’any 2018 tota la comarca del Maresme tindrà accés a la Xarxa de Fibra Òptica de la Generalitat de Catalunya. Aquest és el compromís al qual ha arribat la Secretaria de Telecomunicacions de la...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 14:49
La municipalització de serveis no es contradiu amb l’aprovació dels pressupostos. Així ho ha sentenciat a Mataró, Jordi Colomer, expert en administració pública local i assessor de ser de Serveis...

Cartell aparegut penjat al contenidor del carrer Lepanto. Foto: twitter CUP Mataró
Dimarts, 18 juliol, 2017 - 12:18
Mataró, com altres municipis catalans, s’ha llevat aquest matí amb uns cartells en els que apareix la imatge del dictador Francisco Franco i demanant no votar en el referèndum de l’1 d’octubre. Els...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 08:58
Un anunci de la clínica de cirurgia estètica Dorsia ha estat retirat per l'Ajuntament de Mataró tot i ser patrocinador de Les Santes. Ha estat el propi Ajuntament qui s'ha adonat de la publicitat,...