Mataró Notícies

Un informe revela múltiples irregularitats a PUMSA en l’adjudicació de pisos

Un informe revela múltiples irregularitats a PUMSA en l’adjudicació de pisos

MataróNotícies.cat

L’auditoria externa encarregada per l’Ajuntament després que el passat mes de novembre transcendís que PUMSA havia adjudicat a dit un pis de protecció oficial al fill de l’exgerent, César Fernández, ha posat de manifest que hi hauria 127 casos d’altres adjudicacions sota sospita, segons publica l’Agència Catalana de Notícies. L’informe al qual ha tingut accés l’ACN ha analitzat 257 adjudicacions fetes entre l’1 de gener de 2009 i el 31 d’octubre de 2014. D’aquests casos revisats, 127 no s’ajustarien a llei, tant per irregularitats internes de procediment com, sobretot, per irregularitats en els expedients d'adjudicació o en els contractes de lloguer formalitzats posteriorment amb els adjudicataris.

 

62 adjudicacions irregulars

Pel que fa a l'adjudicació d'habitatges, s'han detectat 62 adjudicacions irregulars per diferents motius. En dos casos, els pisos es van adjudicar a persones que no constaven a la llista de sol•licitants -un d'ells és el fill de l'exgerent de PUMSA- i en deu casos més, els inquilins gaudeixen d'un habitatge protegit tot i tenir la sol•licitud caducada.

També hi ha casos a la inversa, com el de quatre pisos que es van adjudicar tot i no estar registrats com a tals, de tal manera que "no s'han ofert a cap altre sol•licitant", remarquen els auditors. També hi ha quatre habitatges ocupats per adjudicataris que ja han superat el termini legal, però tot i així continuen de llogaters.

En altres tres casos, es tracta de pisos que s'han adjudicat al marge dels procediments establerts i s'han llogat a través d'immobiliàries privades. En 38 casos, els pisos han estat adjudicats sense la pertinent revisió de l'Agencia de l'Habitatge de Catalunya i, per tant, s'haurien d'haver "rescindit automàticament", segons detalla l'auditoria.

Finalment, hi ha un darrer cas que va ser adjudicat apel•lant a un informe dels Serveis Socials de l'Ajuntament que no existeix.

 

Debilitats en el control administratiu

L’informe assenyala debilitats en el control administratiu del procediment d'adjudicació. En aquest sentit s'apunta a una manca de segregació de funcions i responsabilitats dels treballadors de PUMSA, ja que "les persones que gestionen les sol•licituds són les mateixes de seleccionar els candidats i formalitzar els contractes de lloguer".

També es posa de manifest que molts dels tràmits es feien sense la documentació necessària: l'any 2009 les sol•licituds no estaven signades, no existeix una llista d'espera dels habitatges que permeti establir l'ordre de sol•licituds i, en els casos de renovació de les sol•licituds o dels contractes de lloguer, no es verificava si l'aspirant continuava complint els requisits.

 

31 lloguers sospitosos

D'altra banda, l'informe apunta fins a 31 contractes de lloguers sospitosos, que s'haurien adjudicat en uns terminis poc habituals. L'auditoria explica que quan un habitatge queda lliure "pot transcórrer un mínim de tres o quatre mesos" fins que es torna a ocupar, depenent del nombre de gestions que s'hagin de realitzar.

En aquesta trentena de casos, però, el termini d'espera és "sensiblement inferior". Des que s'inscriuen a la llista de sol•licitants fins que són adjudicataris del pis passen un màxim de dos mesos. En alguns casos es dóna la circumstància que el llogater sol•licita el pis el mateix dia que li adjudiquen i en la meitat dels casos no passen més de quinze dies.

L'informe d'auditoria posa de manifest que mentre això passa, hi ha al voltant de mig centenar de sol•licitants que porten entre dos i cinc anys esperant un pis sense que PUMSA els hagi ofert mai la possibilitat d'accedir-hi.

 

34 cognoms vinculats amb l'Ajuntament

El darrer anàlisi fet pels auditors és la prova menys concloent, però la que més polèmica pot generar en el sí de l'Ajuntament de Mataró. Es tracta d'adjudicataris de pisos de protecció oficial que podrien tenir relació amb personal de l'entorn del consistori, com regidors, els consells d'administració de les empreses públiques o treballadors.

A partir dels cognoms dels llogaters, l'empresa encarregada de l'informe ha creuat aquests noms amb els que tenen coincidències amb persones a l'entorn de l'Ajuntament, Tot i que l'informe detalla que les dades no s'han contrastat al 100% es posen sobre la taula un total de 34 possibles casos.

 

Possibles conseqüències

La situació que reflecteix l'auditoria sobre l'adjudicació de pisos a Mataró podria tenir múltiples conseqüències, tant per l'empresa, com pels seus directius i treballadors. L'informe parla de multes de fins a 900.000 euros o sancions d'inhabilitació de fins a 3 anys per als responsables d'aquestes pràctiques irregulars. També s'obre la porta a que es pugui iniciar un procediment per la via penal per possibles delictes de prevaricació.

Amb tot, els auditors recomanen resoldre aquells contractes que no s'ajustin a la llei i reconduir els procediments interns i els procediments d'adjudicació dels habitatges de protecció oficial que es concedeixin en el futur. L'informe no es definitiu i des de la comissió de seguiment creada per a la investigació d'aquest cas s'ha demanat ampliar i concretar algunes de les dades auditades.
 

Etiquetes: 
Dimarts, 18 juliol, 2017 - 16:50
10 mitjans aeris i 30 terrestres dels Bombers de la Generalitat treballen en l’incendi de Teià, al Maresme, que ja ha afectat 7 hectàrees. No s’ha evacuat cap veí, però sí s’ha recomanat el...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 16:25
A les 5 de la tarda obre la botiga física de les Santes, que estrena nova ubicació i s’instal·la a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró. Avui estarà oberta fins a dos quarts de 9 del vespre....

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 15:04
L’any 2018 tota la comarca del Maresme tindrà accés a la Xarxa de Fibra Òptica de la Generalitat de Catalunya. Aquest és el compromís al qual ha arribat la Secretaria de Telecomunicacions de la...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 14:49
La municipalització de serveis no es contradiu amb l’aprovació dels pressupostos. Així ho ha sentenciat a Mataró, Jordi Colomer, expert en administració pública local i assessor de ser de Serveis...

Cartell aparegut penjat al contenidor del carrer Lepanto. Foto: twitter CUP Mataró
Dimarts, 18 juliol, 2017 - 12:18
Mataró, com altres municipis catalans, s’ha llevat aquest matí amb uns cartells en els que apareix la imatge del dictador Francisco Franco i demanant no votar en el referèndum de l’1 d’octubre. Els...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 08:58
Un anunci de la clínica de cirurgia estètica Dorsia ha estat retirat per l'Ajuntament de Mataró tot i ser patrocinador de Les Santes. Ha estat el propi Ajuntament qui s'ha adonat de la publicitat,...