Ceps més resistents per fer front al canvi climàtic

El celler Alta Alella investiga noves varietats que suportin la sequera i les altes temperatures

Ceps que no han superat la sequera i una verema menys productiva i en temps rècord. Les vinyes, com l'agricultura en general, també pateixen els efectes del canvi climàtic. Si l'any passat el celler Alta Alella acabava la verema a principis d'octubre, aquest any ja la té enllestida des de finals de setembre. I això que l'any anterior ja s'havia reduït de 2 mesos a 5 setmanes. Les altes temperatures fan madurar el raïm abans i impacten en alguns paràmetres de la fruita, com l'acidesa. Això fa que els vinicultors hagin de canviar alguns hàbits per aconseguir que el vi tingui la graduació i els aromes desitjats. Però el que més els preocupa és que les plantes acabin morint per no estar adaptades a la climatologia

Mireia Pujol, 2a generació celler Alta Alella: "No estem adaptats. Tenim vinyes que són clons, que s'han obtingut per reproducció asexual, és a dir, per esqueixos. Totes elles són idèntiques, no hi ha hagut una reproducció sexual, no hi ha hagut una fecundació de pol·len dins l'ovari per fer una llavor nova i crear un individu nou, per tant, no hi ha hagut evolució ni adaptació."

És per aquest motiu que el celler Alta Alella investiga noves varietats que suportin la sequera i les altes temperatures.

Mireia Pujol, 2a generació celler Alta Alella: "Estem creant unes plantes amb encreuaments sexuals, tal com feia Mendel i explicava Darwin. Aquests encreuaments sexuals ens han permès trobar molts tipus de varietats diferents que hem plantat en camps durant temps i estem fent una investigació per determinar varietats que són molt semblants a les nostres, però tenen una part genètica que fa que siguin resistents a la temperatura, els fongs... que ens afecten més."

Per fer front a l'escassetat d'aigua, el celler té un 30% de les vinyes en regadiu i té previst afegir-ne alguna més, tot i que una altra qüestió també és d'on treure l'aigua per regar. Per tot plegat, Alta Alella ja avança una pujada del preu del vi i demanen comprensió i suport per l'agricultura de proximitat.