El cas Pekin, l'operació més important contra l'haixix a Mataró

Des del 2018 els Mossos d’Esquadra han intervingut 40 tones d’haixix a Catalunya de les quals 5,6 es van interceptar en el desembarcament que va tenir lloc al Port de Mataró el passat 5 de febrer.

Farcells intervinguts el passat 5 de febrer al Port de Mataró pels Mossos d'Esquadra

El desembarcament d’haixix que va tenir lloc al Port de Mataró el passat 5 de febrer, conegut com a cas Pekin, suposa gairebé la meitat de les 11,5 tones d’haixix intervingudes aquest 2023 a tota Catalunya. La dada l’ha donat a conèixer els Mossos d’Esquadra aquest dimarts al matí en una roda de premsa on s’han revelat diversos detalls d’aquell operatiu.

Segons va poder confirmar tvmataró en el seu moment, el passat mes de febrer es van intervenir 5,6 tones d’aquesta droga quan una organització criminal intentava descarregar-les a l'espai per a iots de luxe que gestiona l'empresa Varador 2000.

Inspector Josep Antoni Lopez Garzón, cap de la Divisió d’Investigació Criminal de la Regió Metropolitana Nord: El que vam poder interceptar va ser una de les embarcacions. Vam aconseguir que no es moguessin del port 154 farcells d’haixix. Van sumar un total de 5.600 quilos que posats al mercat il·lícit suposarien uns 11 milions i mig d’euros.

L’operatiu policial d’aquell dia va acabar amb la detenció de 13 persones. Una xifra que es va ampliar el 13 de setembre. Va ser llavors quan els Mossos d’Esquadra van arrestar 19 persones més.

Un altre dels detalls que s’ha fet públic aquest dimarts és que en aquell desembarcament, els narcotraficants van comptar amb 3 embarcacions de 12 metres d’eslora, semirígides, amb 3 motors de 300 cavalls. Es van distribuir la càrrega i, finalment, només 2 van acabar entrant al Port. La primera va aconseguir descarregar i fugir mentre que les dues restants van ser intervingudes pels agents.

Inspector Josep Antoni Lopez Garzón, cap de la Divisió d’Investigació Criminal de la Regió Metropolitana Nord: La primera no la vam poder interceptar. Quan nosaltres vam arribar, una furgoneta ja havia carregat la mercaderia i havia marxat. Perquè us feu una idea, amb 18 minuts des de l’arribada de l’embarcació, havien descarregat prop de 2.000 quilos d’haixix i els havien carregat en una furgoneta que havia aconseguit sortit del Port. Persones que van ser detingudes, havien fet de vehicle llançadora per portar aquesta droga a una localitat del Maresme i, posteriorment, a Figueres.

L’episodi viscut a Mataró confirma la tendència a l’alça de l’arribada per via marítima de l’haixix a Catalunya. Segons l’inspector Antoni Salleras, cap de l’Àrea Central de Crim Organitzat de la Divisió d’Investigació Criminal, des del 2019 s’ha detectat una recuperació de l’entrada d’aquesta droga per mar que s’explica, segons Salleras, per la pressió de les forces de seguretat espanyoles a la costa d’Andalusia. De fet, l’any 2021 es van interceptar 5,5 tones, el 2022 7,5 i aquest 2023, 11,5.